New Image Post

Intermittent Fasting Diyet Programı Nedir

Intermittent Fasting en kısa tabiriyle beslenme ve aç kalma sürelerini düzenleyen bir diyet felsefesidir. Beslenilen ve aç kalınan sürelere ilişkin her ne kadar çeşitli yaklaşımlar ve uygulamalar söz konusu olsa da yaygın olarak kabul gören yaklaşım 16 saatlik açlığı takip eden 8 saatlik beslenme süresidir. Intermitten Fasting uygulanılan dönemde genellikle herhangi bir kalori veya makro hedefi konulmamaktadır. Bunun yerine tüketilmesi yararlı ve zararlı olan besinlerin bir listesi yapılır ve bunun dışında herhangi bir kısıtlama uygulanmaz.

Beslenme Zamanlaması ve Sıklığı
Uygulanan birçok diyet programının aksine intermittent fasting sadece beslenme zamanlamasına ve sıklığına dayanan bir yaklaşımdır. Yaygın uygulamalara bakıldığında intermittent fasting diyet programında 16 saatlik açlık ve 8 saatlik beslenme aralığı uygulanmaktadır. Birçok kişi 8 saatlik beslenme aralığında 1 veya 2 öğün yemek yemektedir. Buna karşılık olarak 8 saatlik süre sık ama daha küçük öğünlerle de geçiştirilebilir. 16 saatlik açlık ve 8 saatlik beslenme yaklaşımına karşıt olarak 24 saatlik beslenme ve 24 saatlik açlık şeklinde bir programlama da birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Kısıtlamalar ve Sınırlamalar
Aç kalma ve beslenme zamanlarının dışında genellikle pek bir kısıtlama veya sınırlama olmayan intermittent fasting yaklaşımında beslenme süresinde genellikle aklınıza gelebilecek her şey tüketilebilir. Ancak bu beslenme süresinde bütün diyet programlarına olduğu gibi işlenmiş, paketli gıdalar ile sağlıklı olmayan yağları ve basit karbonhidratlar bulunduran yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Evreleri Var Mı?
Dukan diyetinde bulunan 4 evre gibi herhangi bir evre intermittent fasting yaklaşımında bulunmamaktadır. En temel ve önemli kural aç kalma ve beslenme aralıklarına ve sürelerine uymaktadır.

Kimler Uygulayabilir?
Intermittent Fasting genellikle günlük ve iş yaşantısı yoğun olan ve gün içerisinde beslenmek yerine bunu belirli bir aralıkta yapmak isteyen kişiler tarafından rahatlıkla uygulanabilir. Bununla birlikte intermittent fasting mevcut beslenme alışkanlıklarından memnun olmayan kişiler tarafından da denenebilir. Intermittent Fasting ile birlikte beslenme süresi belirli bir zaman aralığında yapılacağı için tüm gün boyunca beslenen kişilere göre daha az kalori alınacağından günlük kalori alımının da düşürülmesi sağlanacaktır.

Uygulanması Kolay Mı?
Intermittent Fasting herhangi bir şekilde zamanlama dışında beslenmeye yönelik bir sınırlama koymadığı için birçok kişi tarafından rahatlıkla uygulanabilir. Bununla birlikte beslenme aralığınız sınırlı olacağı için size zaman dahi kazandırabilir. Bununla birlikte intermittent fastingin uygulanmaya başlandığı ilk günlerde bu yeni beslenme düzenine alışmakta biraz da olsa zorluk çekilebilir.